VĚTRNÍKY
Neotřelá klasika, se kterou se experimentuje už od 16. století a najdeme ji snad v každé cukrárně. I když ne v každé cukrárně najdete dobrý a poctivý větrník. Hodně se podobají francouzským profiteroles, což jsou kuličky z odpalovaného těsta plněné krémem.
Základem bude tedy dobře odpálené těsto. Větrníky potom naplníme karamelovým krémem, šlehačkou a vrchní část potřeme karamelem.
Suroviny na těsto:
- 120 g másla
- 150 g plnotučného mléka
- 150 g vody
- špetka soli
- 180 g hladké mouky
- 6 vajec
Suroviny na krém 1:
- 500 g mascarpone
- 250 g smetany na šlehání 33%
- DELIKISS karamel originál (asi 1,5 skleničky)
Suroviny na krém 2:
- šlehačka na šlehání 33%
- cukr moučka na doslazení
Postup:
- Máslo si nakrájíme na malé kostičky. Do hrnce nalijeme mléko, vodu, přidáme nakrájené máslo a sůl. Přivedeme k varu.
- Jakmile začne směs vřít, nasypeme do hrnce mouku a začneme odpalovat těsto. Znamená to, že na slabém plameni těsto stále mícháme, dokud se nám na spodu hrnce nevytvoří světlý povlak a těsto bude kompaktní.
- Přendáme do mixéru a pomocí hnětací metly těsto promícháme.
- Když nám těsto pomocí míchání trochu vychladne, přidáváme vejce, jedno po druhém.
- Po vmíchání všech vajec těsto přendáme do cukrářského sáčku.
- Na plech vyložený pečicím papírem si nastříkáme těsto.
- Pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Prvních 15 minut troubu neotvírejte, těsto by vám mohlo klesnout.
- Po vyndání z trouby ihned rozkrojíme.
- Na karamelový krém si vyšleháme mascarpone se šlehačkou a přidáme téměř celou skleničku DELIKISS karamelu.
- Poté si vyšleháme šlehačku, podle chuti dosladíme cukrem.
- Na spodní část větrníků si opět cukrářským sáčkem nastříkáme nejprve karamelovou polevu, na ní šlehačku a přiklopíme.
- Vrchní část celou potřeme zbylým karamelem.
