RECEPT - VĚTRNÍKY

RECEPT - VĚTRNÍKY

VĚTRNÍKY 

Neotřelá klasika, se kterou se experimentuje už od 16. století a najdeme ji snad v každé cukrárně. I když ne v každé cukrárně najdete dobrý a poctivý větrník. Hodně se podobají francouzským profiteroles, což jsou kuličky z odpalovaného těsta plněné krémem. 

Základem bude tedy dobře odpálené těsto. Větrníky potom naplníme karamelovým krémem, šlehačkou a vrchní část potřeme karamelem.  

Suroviny na těsto: 

  • 120 g másla 
  • 150 g plnotučného mléka 
  • 150 g vody 
  • špetka soli 
  • 180 g hladké mouky 
  • 6 vajec 

Suroviny na krém 1: 

Suroviny na krém 2: 

  • šlehačka na šlehání 33% 
  • cukr moučka na doslazení 

Postup: 

  1. Máslo si nakrájíme na malé kostičky. Do hrnce nalijeme mléko, vodu, přidáme  nakrájené máslo a sůl. Přivedeme k varu. 
  2. Jakmile začne směs vřít, nasypeme do hrnce mouku a začneme odpalovat těsto.  Znamená to, že na slabém plameni těsto stále mícháme, dokud se nám na spodu  hrnce nevytvoří světlý povlak a těsto bude kompaktní.  
  3. Přendáme do mixéru a pomocí hnětací metly těsto promícháme. 
  4. Když nám těsto pomocí míchání trochu vychladne, přidáváme vejce, jedno po  druhém.  
  5. Po vmíchání všech vajec těsto přendáme do cukrářského sáčku. 
  6. Na plech vyložený pečicím papírem si nastříkáme těsto.  
  7. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů asi 30 minut. Prvních 15 minut troubu  neotvírejte, těsto by vám mohlo klesnout.  
  8. Po vyndání z trouby ihned rozkrojíme. 
  9. Na karamelový krém si vyšleháme mascarpone se šlehačkou a přidáme téměř celou  skleničku DELIKISS karamelu.  
  10. Poté si vyšleháme šlehačku, podle chuti dosladíme cukrem. 
  11. Na spodní část větrníků si opět cukrářským sáčkem nastříkáme nejprve karamelovou  polevu, na ní šlehačku a přiklopíme.  
  12. Vrchní část celou potřeme zbylým karamelem.

 

Větníky
Zpět na blog

Napište komentář