Makronky chutnají snad všem, neznáme nikoho, kdo by je nemiloval. Skládají se z vaječného bílku, moučkového cukru a mandlové mouky. Makronky jsou na povrchu hladké a uvnitř musí po upečení zůstat vláčné. U této “sladkosti” vítáme, že si je můžete upéct dopředu, zamrazit si je a když přijde návštěva, máte o dezert ke kávě postaráno.
Neobejdete se bez kuchyňského teploměru a robotu či výkonného ručního šlehače.
Suroviny:
- 200 g mandlové mouky
- 200 g cukru moučka
- 148 g cukru krupice
- 70 g bílků
- 70 g bílků
- barvivo (sypké nebo tekuté)
Postup:
- Mandlovou mouku si prosype společně s cukrem, aby byla jemnější a makronky byly na povrchu hladké. Vysypeme do mísy, přidáme 70 g bílků a barvivo (dejte ho tolik, aby jste dosáhli požadované barvy). Stěrkou vypracujeme homogenní hmotu.
- Dalších 70 g bílků si promícháme vidličkou s cukrem a dáme zahřát na vodní lázeň (tzn. že si dáme do většího hrnce vodu a na to dáme další hrnec s bílky a cukrem. Pozor, voda se nesmí dotýkat hrnce s bílky, jinak by se vám uvařily).
- Až dosáhne teplota 70 stupňů nalijeme bílky s cukrem do robotu a na nejvyšší otáčky vyšleháme. Bílkový sníh musí být opravdu pevný.
- Poté přidáme polovinu bílků k mandlové hmotě a zapracujeme, následně přidáme i další zbytek bílků.
- S hmotou pracujeme opatrně, bílky mícháme do hmoty pomalu. Výsledné těsto nesmí být moc řídké.
- Těsto přendáme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a nastříkáme na plech vyložený buď pečícím papírem, nebo na podložku na makronky.
- Plech poklepeme z každé strany, aby se z makronek vytratily vzduchové bubliny. Plech odložíme a makrónky necháme zaschnout, trvá to asi 20 minut.
- Vkládáme do trouby, která má teplotu 135 stupňů a pečeme 23 minut.
- Když jsou makronky upečené, necháme je vychladnout na plechu.
- Vychladlé makronky naplníme slaným DELIKISS karamelem.