RECEPT - MAKRONKY SE SLANÝM KARAMELEM

RECEPT - MAKRONKY SE SLANÝM KARAMELEM

Makronky chutnají snad všem, neznáme nikoho, kdo by je nemiloval. Skládají se z vaječného bílku, moučkového cukru a mandlové mouky. Makronky jsou na povrchu hladké a uvnitř musí po upečení zůstat vláčné. U této “sladkosti” vítáme, že si je můžete upéct dopředu, zamrazit si je a když přijde návštěva, máte o dezert ke kávě postaráno.  

Neobejdete se bez kuchyňského teploměru a robotu či výkonného ručního šlehače. 

Suroviny: 

  • 200 g mandlové mouky 
  • 200 g cukru moučka 
  • 148 g cukru krupice 
  • 70 g bílků 
  • 70 g bílků 
  • barvivo (sypké nebo tekuté)  

Postup: 

  1. Mandlovou mouku si prosype společně s cukrem, aby byla jemnější a makronky byly na povrchu hladké. Vysypeme do mísy, přidáme 70 g bílků a barvivo (dejte ho tolik, aby  jste dosáhli požadované barvy). Stěrkou vypracujeme homogenní hmotu.  
  2. Dalších 70 g bílků si promícháme vidličkou s cukrem a dáme zahřát na vodní lázeň (tzn. že  si dáme do většího hrnce vodu a na to dáme další hrnec s bílky a cukrem. Pozor, voda se  nesmí dotýkat hrnce s bílky, jinak by se vám uvařily).  
  3. Až dosáhne teplota 70 stupňů nalijeme bílky s cukrem do robotu a na nejvyšší otáčky  vyšleháme. Bílkový sníh musí být opravdu pevný.  
  4. Poté přidáme polovinu bílků k mandlové hmotě a zapracujeme, následně přidáme i další  zbytek bílků.  
  5. S hmotou pracujeme opatrně, bílky mícháme do hmoty pomalu. Výsledné těsto nesmí  být moc řídké. 
  6. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou a nastříkáme na plech vyložený  buď pečícím papírem, nebo na podložku na makronky. 
  7. Plech poklepeme z každé strany, aby se z makronek vytratily vzduchové bubliny. Plech  odložíme a makrónky necháme zaschnout, trvá to asi 20 minut. 
  8. Vkládáme do trouby, která má teplotu 135 stupňů a pečeme 23 minut.
  9. Když jsou makronky upečené, necháme je vychladnout na plechu.
  10. Vychladlé makronky naplníme slaným DELIKISS karamelem
Makronky Makronky
Zpět na blog

Napište komentář