RECEPT - KOBLIHY S KARAMELOVÝM KRÉMEM

RECEPT - KOBLIHY S KARAMELOVÝM KRÉMEM

Koblihy - dezert našich babiček. Příprava se může zdát jako neskutečná alchymie, ale přesvědčíme vás, že tomu tak není. A pokud vás koblihy s domácí marmeládou omrzely (stejně jako nás), musíte vyzkoušet koblihy s karamelovým krémem.


Suroviny na těsto:  

  • 500 g hladké mouky
  • 35 g droždí
  • 3 žloutky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 50 g másla
  • 50 g cukru krupice 
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli
  • trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry (nemusí být)
  • 1 l oleje na smažení

Krém:  

Postup: 

  1. Droždí rozetřeme se lžičkou cukru na kaši, přidáme polovinu vlažného mléka a  přisypeme lžíci mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. 
  2. Máslo rozetřeme s cukrem, po chvilce přidáme do pěny žloutky, špetku soli, rum a  citronovou kůru.  
  3. Do kvásku přisypeme mouku, přidáme utřené máslo, po částech přiléváme zbytek  mléka. Těsto hněteme vařečkou, dokud nezískáme hladké, vláčné a ne moc lepivé  těsto (pokud máte doma robota s hnětací metlou, nenadřete se tolik a robot všechnu  práci udělá za vás). Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. 
  4. Vykynuté těsto vyndáme na pomoučený vál. Vyválíme na placku vysokou cca 2 cm,  vykrajovátkem a nebo skleničkou vykrájíme kolečka. Takto vykrájená kolečka necháme  ještě 20 minut kynout pod utěrkou.  
  5. V hrnci si rozpálíme olej a pomalu do něj vkládáme koblihy. Koblihy musí plavat a nesmí se sebe dotýkat. Přiklopíme pokličkou, koblihy tak hezky vyběhnou. Snažíme asi 2  minuty z každé strany. Koblihy vyndáváme na talíř vyložený papírovou  utěrkou.  
  6. Připravíme si krém - v robotu promícháme mascarpone, přilijeme smetanu a vymícháme krém. Nakonec přidáme DELIKISS karamel, ještě jednou promícháme a máme hotovo.
  7. Do koblih uděláme důlek, třeba vařečkou a cukrářským sáčkem naplňte koblihy  krémem. 

Koblihy

Zpět na blog

Napište komentář