Koblihy - dezert našich babiček. Příprava se může zdát jako neskutečná alchymie, ale přesvědčíme vás, že tomu tak není. A pokud vás koblihy s domácí marmeládou omrzely (stejně jako nás), musíte vyzkoušet koblihy s karamelovým krémem.
Suroviny na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 35 g droždí
- 3 žloutky
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g másla
- 50 g cukru krupice
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry (nemusí být)
- 1 l oleje na smažení
Krém:
- 250 g mascarpone
- 200 g smetana na šlehání (min. 33%)
- DELIKISS karamel originál
Postup:
- Droždí rozetřeme se lžičkou cukru na kaši, přidáme polovinu vlažného mléka a přisypeme lžíci mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
- Máslo rozetřeme s cukrem, po chvilce přidáme do pěny žloutky, špetku soli, rum a citronovou kůru.
- Do kvásku přisypeme mouku, přidáme utřené máslo, po částech přiléváme zbytek mléka. Těsto hněteme vařečkou, dokud nezískáme hladké, vláčné a ne moc lepivé těsto (pokud máte doma robota s hnětací metlou, nenadřete se tolik a robot všechnu práci udělá za vás). Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyndáme na pomoučený vál. Vyválíme na placku vysokou cca 2 cm, vykrajovátkem a nebo skleničkou vykrájíme kolečka. Takto vykrájená kolečka necháme ještě 20 minut kynout pod utěrkou.
- V hrnci si rozpálíme olej a pomalu do něj vkládáme koblihy. Koblihy musí plavat a nesmí se sebe dotýkat. Přiklopíme pokličkou, koblihy tak hezky vyběhnou. Snažíme asi 2 minuty z každé strany. Koblihy vyndáváme na talíř vyložený papírovou utěrkou.
- Připravíme si krém - v robotu promícháme mascarpone, přilijeme smetanu a vymícháme krém. Nakonec přidáme DELIKISS karamel, ještě jednou promícháme a máme hotovo.
- Do koblih uděláme důlek, třeba vařečkou a cukrářským sáčkem naplňte koblihy krémem.