Cheesecaků existuje nespočet a nejvíce nejvíce nás na tomhle druhu dezertu baví, že se dá udělat nespočet různých příchutí. Cheesecake se nejčastěji skládá z korpusu pomletých sušenek a másla, smetanového čerstvého sýru, vysokoprocentní smetany a vajíček.
V tomhle receptu si ho vylepšíme tím, že celý dort polijeme slaným DELIKISS karamele a posypeme opraženými arašídy.
Na cheesecake budete potřebovat kulatou formu o velikosti 26 cm.
Sušenkový korpus:
- 200 g máslových sušenek (jakýchkoliv, které máte rádi)
- 150 g másla
Krém:
- 500 g mascarpone nebo sýr Philadelphia
- 100 g plnotučného tvarohu
- 200 g smetany ke šlehání (min. 33%)
- 2 vejce
- 4 g plátkové želatiny + voda na želatinu
- 50 g cukru moučka
Na ozdobu:
- DELIKISS slaný karamel
- arašídy - neloupané nesolené
Postup:
- Připravíme si sušenkový korpus. Rozmixujeme sušenky, dáme do mísy a zalijeme je rozpuštěnými máslem. Pomocí stěrky vypracujeme drobenku a odložíme stranou.
- V robotu vyšleháme čerstvý sýr, potom snížíme otáčky a pomalu přiléváme smetanu, přidáme cukr a zašleháme vejce, jedno po druhém. Nakonec přidáme vymačkanou želatinu, kterou jsme nechali nabobtnat ve studené vodě. Krátce promícháme.
- Připravíme si formu, dno vyložíme pečícím papírem a nasypeme sušenkovou směs. Rukama zapracujeme na dno a na strany formy. Nakonec nalijeme krém.
- Pečeme v předehřáté troubě na 165 stupňů 70 minut.
- Cheesecake necháme vychladnout v pokojové teplotě ( nedáváme ho do lednice, mohl by popraskat).
V rendlíku na sucho opražíme arašídy, zalijeme DELIKISS slaným karamelem, chvilku prohřejeme a nalijeme na studený cheesecake. Přesuneme do lednice a necháme do druhého dne vychladit.